İnvertörde PWM ve MPPT nedir ?

04-10-2023 12:34
İnvertörde PWM ve MPPT nedir ?

Şarj kontrol cihazları, güneş panellerinden gelen enerjiyi kontrol eder. Akımı ve gerilimi ayarlar, sonra da bunu pillere gönderir. Şarj kontrol cihazı, pillerin aşırı şarj olmasını ve aşırı deşarj olmasını önler. Bu nedenle sistemi korur. Şarj kontrol cihazları, PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu) ve MPPT (Maksimum Güç Noktası İzleme) olmak üzere iki şekilde ayrılır.

PWM, Darbe Genişlik Modülasyonu'nun kısaltmasıdır. PWM şarj kontrol cihazları, piller arasında elektriksel bir anahtar gibi açılıp kapanabilen bir anahtarı ifade eder. Bu sayede istenen gerilim elde edilerek piller şarj edilir. Şarj akımı, piller şarj olduğunda yavaşça azalır.

MPPT, Maksimum Güç Noktası İzleme'nin kısaltmasıdır. MPPT, güneş panelinden pillere giden enerjiyi izlemek ve düzenlemek için bir tekniktir. Güneş panelleri hava koşullarına göre değişebilir çıkışlar gösterir. MPPT şarj kontrol cihazları, güneş panelinin gerilimini pil gerilimiyle eşleştirerek şarj verimliliğini maksimize edebilir. Bu sistemlerde, güneş panellerinin tam gücü, V x A denklemine göre gerilim ve akım dengesi sağlanarak kullanılabilir. Örneğin, hava bulutlu olduğunda voltajı korumak için panellerden çekilen akım miktarı azaltılır. Hava güneşli olduğunda daha fazla akım çekilmesine izin verilir.

PWM ve MPPT şarj kontrol cihazları arasındaki temel fark, MPPT cihazlarının daha verimli olmasıdır. MPPT şarj kontrol cihazlarının verimlilik açısından PWM türüne göre %30 daha verimli olduğu söylenebilir. PWM sistemlerinde panel gerilimi ile pil gerilimi eşleştirilmelidir. MPPT sistemlerinde ise panel serilerinin pillerden daha yüksek gerilime sahip olmasına izin verilir. Bu, sistem büyümesi için daha fazla esneklik anlamına gelir.

Öte yandan, MPPT kontrol cihazları PWM kontrol cihazlarından daha pahalıdır. Bu nedenle, verimlilik kritik olmadığı küçük sistemlerde hala PWM şarj kontrol cihazları kullanılmaktadır.

Çift MPPT, farklı azimutlara ve açılara sahip çoklu dizileri kullanmanıza ve kısmi gölgelenmeye daha az duyarlı olmanıza olanak tanır. Çift MPPT inverter kullanıyorsanız ikinci bir invertera ihtiyacınız yoktur. Bu, güneş panellerinin en yüksek potansiyelde çalışmasına izin verir.

 Ancak bir veya iki panelle küçük 12V sistemler için, PWM güneş şarj denetleyicileri kullanılabilir. USB şarj, kamp yapma veya güneş aydınlatması gibi basit işlevler bu tür bir sistemle gerçekleştirilebilir. Batarya gerilimi ve güneş panelinin çalışma gerilimi göz önüne alındığında, MPPT size neredeyse %30 daha fazla verimlilik sağlayabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.